Door: Anita van der Ven / Coach bij Van2

 

“Weerstand komt vaak niet van de dingen die we WEL gaan doen,
maar van de dingen die we NIET meer gaan doen!

 

Je organisatie is een stevige vierkante ijsblok. De wereld om ons heen veranderd
ontzettend snel en als organisatie kan je niet anders dan hierop te anticiperen.

 

 

Om op de huidige veranderende wereld in te spelen, hakken we zorgvuldig de hoeken van de ijsblok af, voegen we er een aantal elementen aan toe, om zo tot een kleurige flexibele ronde ijsblok te komen. Helemaal passend bij deze tijd. 

 

 

De hoeken die we van het ijsblok hebben afgehakt, de dingen die we dus niet meer gaan doen als team, liggen op de grond en smelten. Deze vloeien weg door een afvoer putje. Niet alleen de concrete acties die we niet meer gaan doen vloeien weg, maar ook de gedachten, de visie, de vele inspanningen en uren werk verdwijnen mee.        

 

 

Resultaat:  onbegrip, weerstand, communicatie stoornissen en nog veel meer

Gevoelsmatig heb je als Management of Taskforce (of hoe het ook genoemd is) geprobeerd om iedereen te informeren. Maar is het bij informeren gebleven of heb je de medewerkers, je belangrijkste asset er echt bij betrokken, iedereen inspraak gegeven en stil gestaan bij de hoeken die eraf zijn gehakt? Medewerkers willen gehoord, gezien en gewaardeerd worden, serieus genomen worden. Dus zijn er vragen gesteld over het WAAROM deze onderdelen ooit passend waren, welke gedachten, inspanningen, visie en passie hierachter schuil gingen? Zijn we hier zorgvuldig mee omgesprongen? Hebben we gezamenlijk besproken wat we weg kunnen laten vloeien door het putje en wat we willen behouden, in een nieuwe aangepaste vorm of eventueel in de ijskast zetten?

We vergeten wel eens in deze snel veranderende wereld, die vraagt om wendbare en agile georganiseerde organisaties met innovatieve programma’s, dat onze ‘collectieve persoonlijkheid’ (cultuur) welwillend is, maar helaas niet veranderd van de ene op de andere dag ……….. net zomin als ons individuele persoonlijkheid ineens veranderd van de ene op de andere dag. 

Het proces kost tijd en energie, maar het levert nog meer tijd en energie op! Dus iedereen erbij betrekken, inspraak geven, eigenaar maken van hetgeen we behouden EN eigenaar maken van hetgeen we afhakken, tsja een heel proces. 

Moeten we dan alles met z’n allen doen en alles met elkaar eens zijn, NEE liever niet. Is het gemakkelijk, NEE zeker niet. Des te heterogener het team, des te lastiger, des te beter, des te groter de growth mindset, des te  innovatiever en creatiever de uitkomsten. Spreek duidelijk af wie wat doet EN hoe besluiten worden genomen door bijvoorbeeld Deep Democracy.

Het resultaat is om gezamenlijk met medewerkers en stakeholders een ijsblok te maken, een passende vorm bij een snel veranderende wereld. Een ijsblok die de organisatie/het team bindt door de inhoud en waarin op een efficiënte, effectieve en fijne manier met elkaar samen gewerkt kan worden, waarin inhoud en iedereen in verankerd is.                

Weet je zeker dat je wilt uitloggen?